duminică, 9 mai 2010

1.2.6 Fundamentalismul

Fundamentalismul evreiesc
Credința că Biblia, așa cum este interpretată ea de către tradiția rabinică, este infailibilă.

Fundamentalismul este atitudinea referitoare la textele sacre ale unei religii în care acestea sunt luate ad-litteram și considerate ca fiind infailibile.
Termenul de fundamentalism își are originea în SUA la începutul secolului XX, unde un grup de creștini protestanți au format o alianță pentru a se opune reformelor progresiste în cadrul Bisericii. Liberalii susțineau că analiza Bibliei și știința modernă au făcut de neconceput ideea că Scriptura transmite informații precise în probleme ca vârsta Pământului sau felul în care animalele și oamenii au evoluat. Fundamentaliștii au adoptat această denumire având convingerea că acceptarea liberalismului însemna negarea fundamentului doctrinei creștine. Pentru fundamentaliști Biblia este însăși cuvântul lui Dumnezeu și este infailibilă în toate privințele.

S-a spus deseori că termenul de fundamentalist nu poate fi aplicat evreilor, deoarece provine dintr-o dispută a creștinilor și că pentru un evreu tradiționalist Biblia nu este cuvântul Domnului ad-litteram, ci doar anumite pasaje; iar pentru evrei literatura Talmudică, unde Biblia este comentată și explicată este imperativă. Acest argument nu stă însă în picioare. Mai precis, termenul provine dintr-o dezbatere creștină, dar fenomenul pe care îl reprezintă este întâlnit și printre evrei.

Cât despre chestiunea semnificației literare, principala preocupare a fundamentalismului nu este reprezentată atât de mult de direcția interpretării literare, cât de cea a infailibilității textului.Fundamentaliștii evrei consideră că Biblia Iudaică, așa cum este ea interpretată de tradiția rabinică, este infailibilă. Fundamentalismul evreiesc poate fi definit ca fiind acea atitudine în care toate noțiunile desfășurării istoriei sunt respinse. Pentru fundamentaliștii evrei nu poate exista recunoașterea vreunui element uman în Biblie.

În orice caz, nu există motiv pentru vreun subterfugiu semantic. Termenul de fundamentalism evreiesc nu este mai mult decât o scurtătură convenabilă pentru cele descrise mai sus. Este important de remarcat faptul că, în cadrul vieții religioase evreiești, spre deosebire de creștinism și islamism, nu există un grup organizat care să adopte în mod conștient poziția fundamentalistă, pentru a se distinge prin aceasta de restul comunității de credincioși.

Mai mult, spre deosebire de unele variante contemporane ale islamismului, fundamentaliștii evrei folosesc rareori mijloace violente spre a-și îndeplini scopurile și există în rândurile lor o oarecare toleranță religioasă. Din acest punct de vedere, fundamentaliștii evrei au dreptate să protesteze atunci când sunt numiți fanatici. Practic, ceea ce reprezintă esența fundamentalismului evreiesc este întrebarea dacă istoricii moderni au dreptul sau nu de a spune ceva cu privire la dezvoltarea iudaismului.

Având aceste premise însușite, nu este incorect să descriem iudaismul ortodox ca fiind mai apropiat de direcția fundamentalismului, față de iudaismul conservator sau reformat.

*** Pentru cuprins consultați următoarea pagină.
VA URMA

Niciun comentariu: