luni, 19 aprilie 2010

Unde radio misterioase emise dintr-o galaxie vecină

Există ceva ciudat în vecinătatea cosmică. Un obiect necunoscut din galaxia vecină Messier 82 a început să trimită unde radio, iar emisiile nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a văzut până acum în Univers.
"Nu știm ce este acesta," spune Tom Muxlow de la Jodrell Bank Centre for Astrophysics, lângă Macclesfield, Marea Britanie; unul dintre cei care au descoperit fenomenul.
Evenimentul a apărut în luna mai anul trecut, în timp ce Muxlow și colegii săi monitorizau exploziile stelare din galaxia M82, folosind rețeaua de telescoape MERLIN din Marea Britanie. Un punct luminos de emisii radio a apărut pe parcursul a doar câtorva zile, un timp infim în termeni astronomici. De atunci, a făcut foarte puține, cu excepția șicanării astrofizicienilor.
Cu siguranță nu se potrivește cu tiparul undelor radio emise de supernove, acestea de obicei sunt mai puternice timp de câteva săptămâni și apoi scad treptat, cu spectrul radiației schimbându-se tot timpul. Noua sursă nu prea și-a schimbat intensitatea pe parcursul unui an, iar spectrul este constant.
Totuși, pare să se miște și o face foarte repede, velocitatea aparentă fiind de patru ori viteza luminii. O astfel de mișcare aparent "superluminică" a mai fost văzută anterior la jeturi de mare viteză împroșcate de unele găuri negre. Materia din aceste jeturi se mișcă în direcția noastră la un unghi superficial și călătorind cu o fracțiune considerabilă din viteza luminii, efectul relativității producând o iluzie optică, care face ca mișcarea să pară superluminică.


Ar putea să fie obiectul o gaură neagră? Nu se află chiar în mijlocul galaxiei M82, acolo unde astronomii s-ar aștepta să găsească o gaură neagră centrală super-masivă, pe care majoritatea galaxiilor o au. Acest lucru lasă posibilitatea ca obiectul să fie un "microquasar".

Un microquasar se formează după ce o stea enormă explodează, lăsând în urmă o gaură neagră având de circa 10-20 de ori masa soarelui nostru, care începe apoi să se hrănească cu gazul de la o stea vecină. Microquasarii emit unde radio, dar niciunul nu a fost observat în galaxia noastră care să fie la fel de intens precum cel din galaxia M82. Microquasarii produc de asemenea o mulțime de raze X, în timp ce nicio rază X nu a fost detectată venind dinspre obiectul misterios. "Așa că nu este nici asta," a declarat Muxlow pentru New Scientist.

Acesta speculează că sursa undelor radio este un fel de obiect dens care înghite materia din apropierea sa, poate o gaură neagră imensă sau o gaură neagră într-un mediu neobișnuit. Poate că fenomenul are loc ocazional și în galaxia noastră, dar este mai frecvent în M82, deoarece aceasta este o galaxie neregulată - un cazan cosmic unde stele masive se formează și explodează cu o rată mult mai mare decât în Calea Lactee, creând numeroase găuri negre noi.

* Sursa: New Scientist

Niciun comentariu: