miercuri, 30 decembrie 2009

Determinarea momentului morții

Prezența insectelor pe un cadavru poate furniza informații pentru investigatori, privind circumstanțele unui deces suspect. Acestea pot ajuta la localizarea momentului morții, amplasarea rănilor, dacă corpul a fost mutat și dacă erau prezente droguri sau medicamente în corp la momentul morții.

* Determinarea orei morții

Momentul morții este o parte critică de informație pentru investigatorii care încearcă să înțeleagă decesele suspecte.

* Temperatura

Temperatura unui cadavru poate fi folosită pentru estimarea orei decesului în primele 24 de ore. Temperatura în interiorul corpului scade gradual din momentul morții și depinde de masa corporală, distribuirea grăsimii și temperatura ambientală. Dacă se descoperă cadavrul înainte ca temperatura corporală să ajungă în echilibru cu temperatura ambientală, experții în medicină legală pot estima ora exactă a morții prin măsurarea temperaturii interne a corpului.

* Rigor mortis

Prezența rigor mortis este, de asemenea, un factor care poate fi folosit în determinarea momentului morții. Mușchii cadavrului se vor afla în stare relaxată în primele trei ore după moarte, întărindu-se între 3 ore și 36 de ore și apoi trecând în starea de relaxare din nou. Cu toate acestea, există o oarecare incertitudine în estimările pe baza rigor mortis, deoarece "timpul de amorsare" depinde de efortul efectuat de mușchi la scurt timp înainte de moarte.

* Insectele

Prezența insectelor pe un cadavru constituie un indiciu esențial pentru estimarea momentului morții, pentru corpurile moarte de mai mult timp. Deoarece muștele descoperă rapid un cadavru, iar dezvoltarea lor este previzibilă în anumite condiții ambientale, momentul morții poate fi calculat prin estimarea zilelor anterioare necesare dezvoltării insectelor aflate pe cadavru.

De exemplu, dacă un cadavru este găsit într-o clădire cu aer condiționat (21°C) cu larve de Lucilia sericata în al doilea stadiu de dezvoltare (stadii de dezvoltare între năpârliri) hrănindu-se cu acesta, un expert entomolog poate calcula că au năpârlit în urma primului stadiu de dezvoltare undeva în ultimele 12 ore. Deoarece ouăle au nevoie de 18 ore până la eclozare, iar primul stadiu de dezvoltare durează 20 de ore, momentul cel mai probabil în care ouăle au fost depuse a fost cu 38 de ore în urmă, dacă larvele tocmai au năpârlit. Dacă există larve care sunt pe cale să năpârlească în cel de-al treilea stadiu de dezvoltare, momentul morții poate fi estimat ca fiind cu 50 de ore înainte de descoperirea cadavrului.

De obicei, determinarea momentului morții nu este atât de ușoară, datorită condițiilor climatice variabile, iar identificarea celor mai multe larve la nivel de specie este dificilă. Experții legiști, de regulă, fac studii entomologice aprofundate pentru determinarea momentului decesului.

Niciun comentariu: