luni, 14 decembrie 2009

Ce se întâmplă după moarte - Partea a II-a

ETAPELE DESCOMPUNERII
Descompunerea unui corp este un proces continuu, care poate dura între câteva săptămâni până la câțiva ani, în funcție de mediu. Procesul propriu-zis se compune din mai multe etape, caracterizate de condițiile fizice ale corpului și prezența anumitor animale. Pentru ilustrarea procesului de descompunere, vom utiliza purcei drept cadavre-model.
De ce purcei?

Un porc de 40 kg seamănă cu un corp uman în ceea ce privește distribuirea grăsimii, a părului de pe corp și a abilității de a atrage insecte. Acești factori fac porcul să fie cel mai apropiat de om, atunci când vine vorba de înțelegerea procesului de putrefacție a corpului uman.
Porcii prezentați în imagini sunt nou-născuți (cântărind aproximativ 1,5 kg), ce au fost zdrobiți accidental de mamele lor - una dintre cauzele primare ale morții purcelușilor. Cadavrele lor au fost donate științei.

* Etapa 1: Porcul viu

Un purcel viu conține în intestinele sale numeroase bacterii, protozoare și nematode. Unele dintre aceste microorganisme sunt pregătite pentru o nouă viață, în cazul în care porcul moare și își pierde abilitatea de a le ține sub control.

* Etapa 2: Descompunerea inițială - 0 până la 3 zile după moarte
Starea de descompunere

Cu toate că la scurt timp după moarte corpul pare viu din exterior, bacteriile care înainte de moarte se hrăneau cu conținutul intestinelor au început să digere intestinele înseși. În cele din urmă, bacteriile ies din intestine și încep să consume organele interne aflate în zonă. Propriile enzime digestive ale corpului (aflate în mod normal în intestine) se răspândesc prin corp, contribuind la descompunerea acestuia.
La o scară și mai redusă, enzimele din interiorul celulelor sunt eliberate atunci când celula moare. Aceste enzime distrug celula și legăturile acesteia cu celelalte celule.
Activitatea insectelor

Din momentul morții, muștele sunt atrase de cadavru. Fără apărarea normală a animalului viu, dipterele din familia Calliphoridae încep să depună ouă în jurul rănilor și în cavitățile naturale ale corpului( gură, nas, ochi, anus, organe sexuale). Aceste ouă vor ecloza, pătrunzând în corp, adesea după 24 de ore. Ciclul vieții unei muște, de la ou la larvă, durează între 2-3 săptămâni. Durează mult mai mult la temperaturi scăzute.

* Etapa 3: Putrefacția - 4 până la 10 zile după moarte
Porcul s-a umflat datorită acumulării de gaze în interior
Foto: R. Major
Porcul umflat a devenit acum atractiv pentru o varietate de insecte.
Starea de descompunere

Bacteriile atacă țesuturile și celulele, eliberând fluide în cavitățile corpului. Acestea, deseori, respiră în absența oxigenului (anaerobe) și produc diverse gaze inclusiv hidrogen sulfurat, metan, cadaverină și putresceină. Oamenii pot găsi aceste gaze ca fiind urât mirositoare, dar ele sunt foarte atractive pentru numeroase insecte.
Acumularea acestor gaze rezultate datorită activității intense a bacteriilor, creează presiune în corp. Această presiune umflă corpul și forțează fluidele să iasă din celule și vase sanguine, pătrunzând în cavitățile corpului.
Activitatea insectelor

Larve tinere se mișcă prin corp, împrăștiind bacteriile, secretând enzime digestive și distrugând țesuturile. Acestea se mută prin corp ca un grup unitar, beneficiind astfel de căldură și secreții digestive partajate.
Rata descompunerii crește, iar mirosul și fluidele corpului atrag tot mai multe musculițe, gândaci și căpușe. Aceste musculițe și gândaci, ajunși ulterior, sunt prădători, hrănindu-se atât cu larve cât și cu carne putrezită. Insectele sunt însoțite de viespi parazit care își depun ouăle în larve sau pupe.

* Etapa 4: Putrefacția neagră - 10 până la 20 de zile după moarte
Corpul porcului a cedat prezentând porțiuni negre și carne flască. Foto: R. Major

Starea de descompunere

Corpul umflat se prăbușește în cele din urmă, lăsând un corp aplatizat a cărui carne are o consistență cremoasă. Părțile expuse ale corpului au culoare neagră și este prezent un miros puternic de descompunere.
O mare cantitate de fluide corporale s-au scurs din corp în această fază și s-au infiltrat în solul dimprejur. Alte insecte și microorganisme se hrănesc cu aceste substanțe.
Insectele consumă majoritatea țesuturilor, iar temperatura corporală crește odată cu activitatea lor. În această etapă, mai multe generații de larve sunt prezente în cadavru, unele ajungând chiar la maturitate. Acestea migrează din corp și se afundă în sol, unde vor deveni pupe. Acum larvele predomină în cadavru, musculițele încetând a mai fi atrase de cadavru. Gândacii își depun ouăle în cadavru, iar larvele acestora eclozează și se hrănesc cu carnea putrezită. Viespile parazit sunt des întâlnite, depunându-și ouăle în larve și pupe.

* Etapa 5: Fermentația butirică - 20 până la 50 de zile după moarte
Porcul este acum extrem de plat și începe să se usuce. Foto: R. Major
Starea de descompunere

Carnea rămasă este complet îndepărtată în această perioadă și copul se usucă. Are un miros brânzos, cauzat de acidul butiric, iar acest miros atrage o nouă serie de organisme.
Suprafața corpului, care se află în contact cu solul, este acoperită de mucegai, pe măsură ce corpul fermentează. Reducerea țesuturilor moi face corpul mai puțin savuros pentru larve, devenind mai potrivit pentru gândaci. Gândacii se hrănesc cu piele și ligamente. Mulți dintre acești gândaci sunt încă larve. Aceștia eclozează din ouăle depuse de adulții care s-au hrănit cu corpul în fazele anterioare ale descompunerii.
Prădătorii și paraziții sunt în continuare prezenți în această fază, inclusiv numeroase viespi parazit.

* Etapa 6: Descompunerea uscată - 50-365 de zile după moarte
Purcelul a fost redus la o grămadă de oase și păr. Foto: R. Major

Starea de descompunere

Corpul este acum uscat și se descompune foarte încet. Eventual, tot părul va dispare, rămânând doar oasele.
Sunt prezente organisme care se pot hrăni cu păr, precum moliile din familia Tineidae și microorganisme ca bacteriile. Căpușele, în schimb, se hrănesc cu aceste microorganisme.
Acestea rămân pe cadavru atâta vreme cât există urme de păr, lucru care depinde de cantitatea de păr care acoperă respectiva specie. Oamenii și porcii au relativ puțin păr, iar această etapă este scurtă pentru aceste specii.

Niciun comentariu: