O nouă teorie explică universul în expansiune fără a invoca mistere precum energia întunecată invizibilă. Dar, scapă și de singularități, de viteza constantă a luminii și de cel mai faimos fenomen astrofizic dintre toate, Big Bangul.
Observarea anumitor supernove la sfârșitul anilor 1990 a condus astronomii la o descoperire neașteptată, că universul se extinde și expansiunea se accelerează. Nu exista nimic în cadrul legilor fizicii care să explice asta, așa că singura soluție a fost energia întunecată - o forță misterioasă, numită astfel, deoarece nu a fost detectată niciodată, deși alcătuiește aproximativ 75% din energia și masa universului pentru a fi responsabilă pentru această accelerare cosmică. Însă existența energiei întunecate slăbește presupusa inviolabilitate a legii conservării energiei, dacă nu chiar o anulează complet. Cosmologic vorbind, asta este o problemă.
Și totuși, așa stângace și improbabilă cum pare, aceasta este cea mai bună explicație pe care am obținut-o observând universul... până acum. Wun-Yi Shu, un fizician la universitatea națională din Taiwan, Tsing Hua, a venit cu o nouă idee îndrăzneață care rezolvă problema energiei întunecate. Pe scurt, teoria susține că universul are trei dimensiuni de bază - masa, timpul și spațiul - iar aceste trei proprietăți pot fi convertite între ele. Wun-Yi Shu propune două noi constante, κ și τ, pe post de factori de conversie între timp și spațiu și, respectiv, între masă și spațiu.
Așadar, ce legătură au acestea cu expansiunea cosmică? Teoria lui Shu afirmă că, pe măsură ce universul se extinde, masa și timpul sunt convertite în spațiu, iar apoi această transformare are loc invers, atunci când universul intră într-o perioadă de contracție. Universul devine atunci un ciclu nesfârșit al expansiunii și contracției, un cosmos etern fără început și fără sfârșit. Așa că, fără energie întunecată... dar și fără Big Bang, de asemenea. Partea pozitivă este că legea conservării energiei devine din nou viabilă.
Big Bangul nu este unica singularitate îndepărtată din existența acestui scenariu - toate singularitățile considerate a se afla în centrul găurilor negre dispar, de asemenea. Și poate cea mai nebunească parte este că noile constante, κ si τ, înseamnă că vechile constante ale lui Einstein, c și G, sunt acum libere să se schimbe în timp. Considerând că c este viteza luminii, iar G este constanta gravitațională, faptul că acestea pot varia este foarte important și poate partea cea mai interesantă a noii teorii.
Shu subliniază că teoria sa a produs deja rezultate pozitive, deoarece explică mai bine problemele cosmologice apărute după confuzia generată de datele obținute de la supernove. Totuși, teoria sa se confruntă cu o problemă majoră - nu poate explica radiațiile cosmice sub formă de microunde existente în univers și care se crede că provin de la Big Bang. Dar, nici comunitatea cosmologilor nu poate găsi vreo dovadă a energiei întunecate, așa că problema rămâne deschisă.
Interesant, dar puțin probabil, aș adăuga eu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu