miercuri, 31 martie 2010

1.2 Autorii

A scris Dumnezeu Biblia?
Dovezile indică faptul că Biblia, în forma în care o avem astăzi, reprezintă un document uman, dar acest lucru nu înseamnă că nu este sacră.

Deși Biblia Îl citează cu regularitate pe Dumnezeu și profeții vorbesc în numele Său, textul Bibliei, așa cum îl avem, poartă în mod clar însemnele unui document produs în diferite perioade și de diverși autori. Cu toate acestea, faptul că a fost realizată de oameni nu înseamnă în mod necesar o lipsă de divinitate sau de sanctitate a textului biblic.

Biblia, ca întreg, nu se pretinde a fi de inspirație divină. Cu toate că multe pasaje sunt citate în numele Domnului, Cele Cinci Cărți ale lui Moise (de la Geneza până la Deuteronomul) nu susțin nicăieri că întregul lor conținut este divin. Cu toate acestea, datorită diverselor doctrine și interpretări, a apărut credința în iudaism că Torah (și, într-o oarecare măsură, cărțile biblice subsecvente și chiar tradiția rabinică), în întregul ei, este de origine divină. [Ulterior, și creștinismul a considerat că Biblia este revelată de Dumnezeu.]

Unul dintre mecanismele acestei credințe, este reprezentat de existența unei probleme intelectuale fascinante. În vremurile moderne, problema este numită "teren nesigur". În esență, aceasta subliniază dificultatea tragerii concluziilor categorice. Oponenții avortului folosesc argumentul terenului nesigur foarte eficient: dacă un fetus este considerat o ființă umană la, să zicem, opt luni, atunci ce se întâmplă la opt luni minus 30 de secunde? Minus un minut? Cinci minute? O zi? La fiecare pas, este tot mai greu de apărat deosebirea absolută dintre un punct apărat de cineva și un alt punct marginal anterior acestuia.

În mod similar, terenul nesigur provoacă dezordine în cadrul argumentelor referitoare la paternitatea Bibliei. Dacă un singur cuvânt, doar unul singur din Biblie este de fapt de origine umană, cum poate cineva să apere originea divină a acesteia? Dacă un singur cuvânt, de ce nu două, sau zece, sau întreaga carte?

Este dificil de tras o linie. Dacă totul este de la Dumnezeu, atunci speculațiile iau sfârșit. Din păcate, dovezile nu cooperează întotdeauna cu dorințele oamenilor. Odată cu dezvoltarea diverselor discipline academice precum critica literară, religia comparată sau arheologia, originea divină a Bibliei a părut nesigură.

În ultimele secole, convergența unor serii de dovezi au indicat originea umană a unor pasaje din Biblie. Există o serie de texte paralele cu alte tradiții (de ex.: capitolul 22 din Proverbe este aproape identic cu un text egiptean scris cu secole înainte - "Învățăturile lui Amenemope"); există greșeli, repetări, aceleași pasaje din Biblie sunt citate cu mici diferențe între ele, demonstrând că în epocă circulau mai multe versiuni.

Odată cu acumularea dovezilor, cititorilor Bibliei le-au rămas puține opțiuni. Puteau să ignore pur și simplu dovezile, să refuze să citească textele critice ale studiilor biblice și să continue să creadă că interpretarea tradițională a supraviețuit intactă. Sau, alternativ, puteau să atace concluziile studiilor cu contra-argumente, așa cum mulți au făcut. La urma urmei, multe dintre problemele indicate de criticii biblici au fost observate și discutate cu multe secole înainte.

Totuși, odată cu trecerea timpului, aceste argumente au părut din ce în ce mai puternice, deoarece acumularea de dovezi istorice nu este de-acum doar formidabilă, ci pur și simplu uriașă. Cu toate acestea, nu există nimic la fel de flexibil și de inventiv precum rațiunea umană dedicată unei cauze, astfel că mulți au încercat să combată concluziile criticilor biblici, unii chiar cu mult talent și cu un elan deosebit.

Într-un final, unii au încercat să împace cele două curente ideologice. Poate că Biblia a fost scrisă de oameni, parțial sau integral. Asta înseamnă neapărat că aceasta nu este de origine divină? Trebuie ca înțelegerea faptului că mâna omului a fost implicată în adunarea unor tradiții, să însemne ca Biblia este echivalentă spiritual cu opera lui Shakespeare - remarcabil de pătrunzătoare și frumoasă, dar fără să dețină un loc special în univers?

Teologii liberali (însemnând cei care cred în paternitatea umană a Torei) se luptă să mențină statutul special al Torei, fără să încalce ceea ce ei cred că reprezintă canoanele integrității intelectuale.

Câteva abordări au încercat concomitent să păstreze statutul special al Bibliei, fără a nega descoperirile criticilor biblici. Unii au considerat că Biblia a fost într-o oarecare măsură o colaborare între Dumnezeu și oameni. Există astfel de indicii chiar în Biblie, care deseori pare să conțină cuvintele profeților și nu ale lui Dumnezeu. Mai mult, există momente când un narator expune faptele Domnului, sugerând că altcineva în afară de Dumnezeu a scris pasajele respective.

Există și păreri care susțin că Biblia este o relatare umană a auto-revelației lui Dumnezeu. Dumnezeu, într-un fel greu de exprimat în limbajul uman, s-a manifestat în deșertul Sinai și în alte locuri, iar ființele umane au notat totul, într-o încercare de a înțelege acea apariție.

Acest lucru este asemănător cu cele spuse de teologul Abraham Joshua Heschel, care a susținut că Biblia reprezintă un "midraș", adică o poveste interpretativă. Acesta a afirmat că Biblia constituie o înregistrare a examinării ființelor umane de către Dumnezeu și a examinării lui Dumnezeu de către ființele uman; păcatul capital în citirea Bibliei, spunea Herschel, a fost "imparțialitatea literară".

În cele din urmă, unii au susținut că Biblia este sacră, așa cum scripturile altor popoare sunt sacre, fiind o cronică umană a căutării divinului.

Toate aceste idei sunt influențate atât de tradiție, cât și de studiile biblice critice. Pe măsură ce am început să înțelegem mai bine lumea antică, să interpretăm textele și tradițiile religioase, Biblia are un impact diferit asupra noastră.
Trăim într-o lume diferită față de predecesorii noștri. Concluzii care păreau evidente, acum par imposibile. Biblia continuă, după mii de ani, să aprindă pasiuni, să influențeze societatea și să modeleze suflete. Cine a scris cuvintele sale pare mai puțin important, iar originea sa mai puțin fascinantă față de rolul Bibliei de a fi schimbat lumea.

*** Pentru cuprins consultați următoarea pagină.
VA URMA

Niciun comentariu: