Fântâna tinereții ar putea exista în cele din urmă, așa după cum arată un studiu științific care a descoperit modalitatea de a prelungi durata de viață la șoareci și primate.
Cheia către viața eternă - sau cel puțin prelungită - constă în manipularea genetică, imitând o serie de procese pentru reduce aportul de calorii, sugerând astfel că îmbătrânirea și bolile legate de aceasta ar putea fi tratate.
Oamenii de știință de la Institute of Healthy Ageing at University College din Londra au reușit sa mărească durata de viață a șoarecilor cu aproximativ 20% și au redus numărul bolilor legate de bătrânețe care afectau animalele, după ce le-au manipulat genetic pentru a bloca producerea proteinei S6 Kinase 1 (S6K1).
Încă din anii '30 s-a observat că prin reducerea aportului de calorii cu 30% pentru șobolani, șoareci și - ceva mai recent - pentru primate, durata de viață a acestora se extinde cu aproape 40%.
Prin blocarea proteinei S6K1, care este implicată în răspunsul organismului la schimbările aportului alimentar, beneficii similare au fost obținute fără a se reduce aportul alimentar, conform studiului publicat în revista americană Science.
"Blocând acțiunea proteinei S6K1 sunt prevenite o serie de boli datorate îmbătrânirii la femelele șoarecilor," explică profesorul Dominic Withers, conducătorul studiului.
"Șoarecii trăiesc mai mult, au mai puțină grăsime corporală, sunt mai activi și în general mai sănătoși față de grupul de control."
Femela-șoarece modificată genetic a trăit cu 20% mai mult - un total de 950 de zile - sau cu 160 de zile mai mult decât șoarecii normali.
La vârsta de 600 de zile, echivalentul vârstei mijlocii la oameni, femela-șoarece modificată genetic avea mai puțină grăsime corporală, oase mai puternice, protecție față de diabetul de tip II, se descurca mai bine la probele motorii și demonstra reflexe mai bune și o mai bună cunoaștere, potrivit studiului.
Celulele T, o componentă cheie a sistemului imunitar păreau de asemenea mai "tinere", au declarat oamenii de știință, lucru care indică încetinirea declinului imunității, care de obicei însoțește îmbătrânirea.
Masculii-șoarece au arătat însă mici diferențe în ceea ce privește durata de viață, deși au demonstrat o rezistență mai scăzută la insulină și celule T mai sănătoase. Cercetătorii au declarat că motivele diferențelor între cele două sexe sunt neclare.
"Suntem mult mai aproape de obținerea unui tratament pentru îmbătrânire decât credeam," a spus David Gems de la Institute of Healthy Aging, unul dintre autorii studiului, finanțat inițial de către Wellcome Trust.
"Următorul pas logic este să vedem dacă medicamente precum metforminul pot încetini procesul de îmbătrânire la oameni."
Alte studii au descoperit că prin blocarea proteinei S6K1 se intensifică activitatea unei a doua molecule, AMPK, care reglează nivelul de energie din interiorul celulelor.
AMPK se activează atunci când nivelul de energie celulară scade, așa cum se întâmplă atunci când aportul caloric este redus.
Medicamentele, precum metforminul, care activează AMPK sunt deja folosite pentru tratarea pacienților umani suferinzi de diabet de tip II.
Un alt medicament, rapamycin, s-a descoperit că mărește durata de viață la șoareci, conform unui studiu publicat în revista britanică Nature.
Cum rapamycinul este deja folosit la oameni ca imuno-supresor - pentru prevenirea respingerii unui organ după transplant - nu poate fi administrat ca medicament anti-îmbătrânire în forma sa actuală.
Se pare ca știința se îndreaptă cu pași rapizi către extinderea vieții umane la cifre nebănuite. Viața eternă, visul de secole al omenirii, ar putea fi posibilă? S-ar părea că unele specii(Turritopsis Nutricula) de pe Terra au ajuns deja la acest stadiu. De ce nu ar putea s-o facă și oamenii?
Sursa : AFP
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu