duminică, 4 octombrie 2009

Antony Flew și ateismul

Pentru mulți ani, Antony Flew a fost un reper important pentru lumea ateistă. Acum, cu toate acestea, Flew a abandonat ateismul și a acceptat existența lui Dumnezeu. Într-un interviu pentru Philosophia Christi cu Gary Habermas, Flew și-a explicat noua sa credință. Cu toate că Flew nu a îmbrățișat creștinismul, acesta acceptă acum existența lui Dumnezeu, spunând că a "trebuit să se ducă acolo unde duc dovezile."

Aceasta nu este prima dată când apar informații referitoare la răzgândirea lui Flew. De două ori, în 2001 și în 2003, s-a zvonit că Flew a devenit creștin; de fiecare dată Flew negând el însuși zvonurile. De această dată însă informațiile sunt corecte; vin chiar de la Flew.

Cine este Antony Flew?

Antony Flew nu este doar un ateist oarecare. Decenii la rând, acesta a fost o figură proeminentă în domeniul filosofic mai ales în cel religios, fiind printre cei mai influenți filosofi ateiști. A ținut prelegeri la Universitatea din Oxford și la Universitatea din Aberdeen și a ocupat postul de profesor la Universitatea din Keele și la Universitatea din Reading. Este autorul eseurilor “Theology and Falsification” și “The Presumption of Atheism”, și a altor lucrări precum "Atheistic Humanism and Merely Mortal?: Can You Survive Your Own Death?". De asemenea a reprezentat ateismul în dezbateri publice cu William Lane Craig, Gary Habermas și Thomas Warren.

Ce crede acum Flew?

Flew nu a devenit creștin; doar a acceptat existența lui Dumnezeu. El și-a descris noua poziție ca pe o formă de deism. Deiștii acceptă existența unui Dumnezeu responsabil de crearea Universului, dar resping existența unor revelații precum Biblia.
Pentru Flew, această respingere a unei revelații speciale nu este non-negociabilă; Flew își exprimă deschiderea către posibilitatea unei revelații speciale și recunoaște că există unele dovezi în sprijinul afirmațiilor din Biblie, dar declară răspicat că viziunea sa prezentă este aceea că Dumnezeu nu intervine și nu a intervenit în viețile oamenilor de la momentul Creației.

De ce s-a răzgândit Flew?

Cu toate că Flew crede acum că dovezile existenței lui Dumnezeu sunt puternice, el continuă să respingă categoric argumentele ontologice, cosmologice și morale ale existenței lui Dumnezeu.
Pentru Flew, argumentul designului este cel care arată că existența lui Dumnezeu este probabilă. Acesta a fost impresionat de studiul științific care sugerează faptul că universul este rezultatul unui design inteligent. “Mi se pare acum că descoperirile a cincizeci de ani de cercetări ADN au furnizat suficiente dovezi pentru pentru susținerea argumentului designului,” explică Flew.

Flew consideră operele lui Gerald Schroeder "The Hidden Face of God" și Roy Abraham Varghese "The Wonder of the World: A Journey from Modern Science to the Mind of God" ca fiind impresionante. În noua ediție a lucrării sale "God and Philosophy", pe care Flew o descrie acum ca fiind o “relicvă istorică”, acesta admite că argumentul designului “devine din ce în ce mai puternic pe măsură ce omenirea progresează în înțelegerea mecanismului complex care stă la baza a ceea ce este numit 'sistemul naturii'.

Răspunsul ateist

Pentru ateiști, această schimbare în convingerile lui Flew este extrem de penibilă. Acceptarea de către un ateist proeminent a existenței lui Dumnezeu este o lovitură teribilă. Pentru a vedea cât de teribilă a se avea în vedere cuvintele lui Austin Cline, unul dintre membrii ateiști ai About.com din 16 octombrie 2004:

Ați citit știrile despre faptul că Antony Flew a abandonat ateismul? Ar fi o știre importantă deoarece Flew este unul dintre filosofii ateiști proeminenți ai secolului XX. Ar fi o știre majoră, asta dacă ar fi adevărată.”

Cline s-a axat pe statutul lui Flew în rândurile ateiștilor și pe importanța abandonării ateismului de către acesta. Respingerea sa inițială a știrii a fost însă pripită, după ce Flew a confirmat schimbarea.

Unii ateiști au încercat să explice răzgândirea lui Flew prin vârsta acestuia; Flew avea 81 de ani în 2004, și, s-a sugerat, își proclama credința în Dumnezeu pentru cazul în care va fi nevoit în curând să dea socoteală pentru viața sa în fața Creatorului. Însă nu este cazul; Flew rămâne hotărât în afirmația sa că nu există o existență imaterială după moarte. În orice caz, Flew nu își afirmă credința în vreo religie care spune că vei ajunge în Rai; el continuă să respingă orice fel de revelație divină, inclusiv Biblia, Coranul sau altele similare. Nu se poate afirma că Flew, confruntându-se deodată cu propria mortalitate, încearcă să se "asigure" în eventualitatea existenței lui Dumnezeu. Ceea ce s-a întâmplat, s-ar părea, este că Flew s-a îndreptat acolo unde i-au indicat dovezile.

Niciun comentariu: