vineri, 20 iunie 2014

3.2.3.4 Nathan

Profetul Nathan a fost sfătuitorul regelui David și un susținător important al lui Solomon, în cadrul încercării reușite a acestuia de a-i succede lui David. Fratele său Yoel a fost unul dintre “cei treizeci”, un grup de elită din armata regelui David.

David i-a spus lui Nathan că era nefericit legat de faptul că trăia într-o casă din cedru, în vreme ce Chivotul Legământului se găsea într-un cort, înconjurat numai de perdele. Prima reacție a lui Nathan a fost să-i spună lui David să facă orice avea în minte, deoarece Dumnezeu era cu el; cu toate acestea, în aceeași noapte, Dumnezeu i-a apărut lui Nathan într-o viziune și i-a spus să-l anunțe pe David că fiul său va fi cel care va construi templul, nu David.

După ce David l-a trimis pe Uriah (Urie) la moarte și s-a căsătorit în grabă cu văduva acestuia, Bathşeba – pe care David o lăsase însărcinată, Nathan a venit la David și i-a spus o parabolă a unui om bogat care deținea multe oi, dar a luat mielul vecinului său sărac și l-a gătit pentru un călător. David, neînțelegând aluzia, a devenit mânios și a amenințat că-l va pedepsi pe omul bogat pentru această faptă. Nathan i-a spus atunci (2 Samuel 12:7; Cartea a doua a regilor, în traducerile în limba română): "Tu eşti omul care a făcut aceasta." David a recunoscut atunci că a păcătuit. Nathan i-a spus că el nu va muri, dar copilul o va face. Copilul s-a îmbolnăvit și a murit. Ulterior, Bathşeba a născut un alt fiu, pe care l-au numit Solomon, dar care a fost numit Iedidiah de către Nathan.

David a îmbătrânit, iar succesiunea la tron, după moartea lui Amnon și Absalom, a fost disputată între Adoniyah, cel mai mare fiu rămas, și Solomon, fiul lui Bathşeba. Ioab, comandantul armatei, și preotul Abiathar îl sprijineau pe Adoniyah, în vreme ce Nathan, preotul Zadok (Ţadoc), Benaiah şi alți oameni puternici îl voiau rege pe Solomon. Nathan, realizând că Adoniyah se găsește într-o poziție mai favorabilă, a instruit-o pe Bathşeba să meargă la regele bătrân și suferind și să-i spună: "Nu tu, oare, domnul meu rege, te-ai jurat către roaba ta, zicând: Solomon, fiul tău, va fi rege după mine şi va şedea pe tronul meu? Pentru ce dar Adonia s-a făcut rege?" (1 Regi 1:13; Cartea a treia a regilor, în traducerile în limba română). Nathan a adăugat că, în timp ce va vorbi cu regele, acesta va confirma spusele ei. Complotul celor doi a avut succes, iar David le-a poruncit lui Nathan și lui Zadok să-l ia pe Solomon pe catârul regal la izvorul Gihon și să-l ungă rege.

După moartea lui David, Solomon i-a pus pe fiii lui Nathan în poziții înalte în stat: Azariah a devenit șeful perceptorilor de taxe din 12 regiuni, iar Zabud a devenit sfătuitorul de încredere al regelui. 2 Cronici 9:29 (Cartea a doua Paralipomena) menționează că Nathan a scris o carte despre domnia regelui Solomon, dar despre aceasta nu există dovezi arheologice concludente.

Niciun comentariu: