vineri, 18 septembrie 2009

Un miliard

Imagine: WFP/Rein Skullerud
Aceasta este cifra raportată de ONU cu privire la oamenii care suferă sau vor suferi de foame în anul 2009. Nu este vorba de o criză alimentară. Dezastrele naturale sunt responsabile doar pentru o mică parte din această cifră. Trăim o perioadă a istoriei în care lumea produce mai mult decât suficientă mâncare pentru a hrăni întreaga planetă. Cauza foametei nu este lipsa resurselor. Foametea și inaniția există deoarece mâncarea este distribuită pentru profitul personal al elitei mondiale.

Producția mondială alimentară încape încet-încet pe mâinile corporațiilor agricole. Cei mai mari producători de alimente au ca principal obiectiv obținerea de profit pentru acționari și nu hrănirea omenirii.

În țările din lumea a treia corporațiile încearcă să-i forțeze pe fermieri să cumpere semințe modificate genetic (și prin asta patentate). Apoi mâncarea este vândută la prețuri umflate artificial.
Mâncarea este aruncată în mod frecvent, și nu doar de către autoritățile sanitar-veterinare. Este vorba despre silozuri întregi de grâu aruncat sau lăsat să putrezească.(Link: http://www.guardian.co.uk/environment/gallery/2009/jul/19/food-waste?picture=350496057)

În trecut lumea a cunoscut foametea și inaniția, dar acestea erau rezultatul distrugerii recoltelor de către elementele naturii sau a șeptelului de către boli sau prădători. Acum lumea cunoaște foametea, dar unii fac profit din asta.

Foametea și inaniția nu mai sunt tragice sau nefericite. Sunt fără rost. Și aș adăuga, chiar criminale.

Un comentariu:

klausen1976 spunea...

as spune , totusi , ca se prolifereaza o crunta criza a resurselor ... Clima si mutatiile sale afecteaza agricultura si resursele de apa potabila ... Petrolul este pe sfarsite , daca nu cumva s-a terminat , si se incearca amanarea deznodamantului :)...