duminică, 10 octombrie 2010

2.1.4 Adam și Eva

Adam a fost prima ființă umană și strămoșul rasei umane. Primul capitol din Geneză afirmă că Dumnezeu a făcut omul în a șasea zi a Creației, modelându-l după chipul său și oferindu-i stăpânirea asupra celorlalte creaturi. Etimologia cuvântului Adam este legată de Adamah, "pământ" sau "sol," precum și de Adom, "roșu." Acest lucru sugerează faptul că Adam a fost creat din pământ roșu sau argilă.

Al doilea capitol al Genezei povestește crearea omului mai amănunțit. Dumnezeu a creat omul din praful (țărâna) de deasupra pământului și i-a suflat în nări respirația vieții. L-a așezat în gradina Edenului pentru a se ocupa de aceasta. Dumnezeu i-a spus omului că poate să mănânce din fiecare pom din gradină, cu excepția pomului cunoașterii binelui și răului, încălcarea acestei porunci fiind pedepsită cu moartea.

Dumnezeu a adus toate animalele și păsările la Adam, care le-a dat acestora nume, dar Adam nu a găsit printre acestea o ... parteneră potrivită. Dumnezeu l-a adormit atunci pe Adam și i-a extras o coastă, creând prima femeie, pe care Adam a numit-o Eva, deoarece aceasta va fi mama tuturor ființelor umane.

Bărbatul și femeia erau goi și nu simțeau vreo rușine în asta, până când șarpele a convins-o pe femeie să mănânce fructele pomului interzis. După ce Eva a împărțit fructul oprit cu Adam, cuplul a devenit conștient de goliciunea lor. S-au acoperit cu frunze de smochin și s-au ascuns de Dumnezeu de rușine. Dumnezeu l-a întrebat pe Adam (Geneza 3:11): "Cine ți-a spus că ești gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care ți-am poruncit să nu mănânci?"
Adam a învinovățit-o pe Eva, iar Eva a dat vina pe șarpe. Ca pedeapsă pentru fapta acestuia, Dumnezeu l-a condamnat pe șarpe să se târască pe burtă și să mănânce praf. I-a spus femeii că va suferi dureri mari la nașterea copiilor, își va dori bărbatul și îi va fi supusă acestuia.
Bărbatului, Dumnezeu i-a spus, "Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: 'Să nu mănânci', blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale! Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului! În sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce" (Geneza 3:17–19).

Dumnezeu a făcut apoi îmbrăcăminte din piele și i-a îmbrăcat pe Adam și Eva. Pentru a preveni ca aceștia să mănânce din fructele pomului vieții, și astfel să devină nemuritori, Dumnezeu i-a expulzat pe cei doi din gradina Edenului. După ce au fost alungați din Eden, Eva a dat naștere la doi copii, Cain și apoi Abel. După moartea lui Abel, ucis de către fratele sau Cain, Eva a născut un al treilea fiu, Set, atunci când Adam avea vârsta de 130 de ani.

În continuare nu mai există vreo mențiune despre Eva în Biblie, neștiindu-se vârsta pe care o avea la momentul morții. Deși Adam a trăit mulți ani, murind la vârsta de 930, Biblia nu oferă vreun detaliu despre modul în care acesta s-a adaptat la viața din afara grădinii Edenului, în afara menționării faptului că a mai avut și alți fii și fiice.

*** Pentru cuprins consultați următoarea pagină.
VA URMA

Niciun comentariu: