marți, 22 februarie 2011

Dezvoltarea creierului începe cu formarea unor legături greșite

Foarte devreme în viață, neuronii din creier încep să formeze legături unul cu celalalt. Însă, s-a dovedit faptul că, în timpul acestei dezvoltări normale, un număr destul de mare de neuroni se pot conecta de celulele nepotrivite și trebuie împinși înapoi către direcția cea bună, în conformitate cu un studiu recent efectuat pe șoareci.
Descoperirea, detaliată într-un articol publicat la data de 8 februarie în revista PLoS Biology, ar putea explica dereglările mentale precum autismul, potrivit unui cercetător. Șoarecii sunt folosiți deseori drept model pentru biologia umană, iar cercetătorii consideră că un fenomen similar ar putea avea loc și la oameni.

O echipă de cercetători a efectuat descoperirea prin observarea dezvoltării cerebelului - o regiune a creierului responsabilă pentru funcțiile motorii și legată de atenție, limbaj și emoții la oameni. În perioada primelor trei săptămâni după nașterea unui șoarece, neuronii din cerebel se conectează unul cu celalalt prin formarea de sinapse.
Echipa s-a concentrat asupra conexiunilor între trei tipuri de celule: celulele granulare și Purkinje din cerebel și respectiv axonii neuronilor din trunchiul cerebral. Acești axoni poartă informațiile către cerebel. Împreună, celulele formează un sistem care permite creierului să primească informații și să le transforme într-un răspuns.

Axonii, în mod normal, se conectează cu celulele granulare. La rândul lor, celulele granulare se conectează cu celulele Purkinje. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au observat dezvoltarea creierelor șoarecilor, folosind tehnici microscopice sofisticate, au descoperit că, în 30% dintre cazuri, axonii formau legături defectuoase îndreptându-se direct către celulele Purkinje, în conformitate cu studiul efectuat de către Peter Scheiffele de la Biozentrum, din cadrul Universității din Basel.
Cercetătorii au determinat, de asemenea, faptul că o substanță cunoscută drept proteina osoasă morfogenetică 4, care are rol în dezvoltarea oaselor, ajută la corectarea acestor erori.
"Ceea ce am demonstrat aici este existența unui sistem negativ care respinge axonii de la o țintă necorespunzătoare, ghidându-i astfel către ținta corectă," a declarat Scheiffele pentru LiveScience.

Această descoperire ar putea avea implicații în studierea anumitor dereglări neurologice. De exemplu, există o ipoteză care susține că autismul ar proveni din eșecul eliminării conexiunilor necorespunzătoare, rezultatul fiind un sistem nervos "legat" greșit, care nu funcționează corect.

Niciun comentariu: