joi, 25 decembrie 2014

3.2.4.4 Hezekiah

Hezekiah, al doisprezecelea rege al Iudeei după separarea monarhiei evreiești, a fost unul dintre cei mai mari regi iudei. La vârsta de 25 de ani, acesta i-a urmat la tron tatălui său, Ahaz. A domnit timp de 29 de ani și a murit la vârsta de 54 de ani. Mama sa a fost Abi, fiica lui Zechariah. Soția sa a fost Hefzibah. Iudah, în vremea regelui Hezekiah, a fost un stat mic, vasal Imperiului Asirian.

Prima acțiune în calitate de rege a lui Hezekiah a fost să redeschidă porțile Templului și să le repare. Le-a cerut preoților și leviților să purifice Templul; după ce aceștia au făcut acest lucru, regele a adunat liderii poporului și a adus animale în Templu care să fie sacrificate de preoți.

A reformat cultul în cadrul Templului, a reorganizat preoții și leviții, și a eradicat idolatria în întreaga țară. În timpul domniei sale, în anul 722 Î.Hr., Imperiul Asirian a cucerit regatul Israelului și a deportat majoritatea locuitorilor acestuia.

Hezekiah a invitat poporul rămas în fostul teritoriu al regatului Israel să vină la Ierusalim pentru Paște. Obiectivul invitației sale a fost probabil dorința de intensificare a conștiinței unității naționale a supraviețuitorilor triburilor nordice, ca un prim pas către restaurarea teritorială și politică a regatului lui David și Solomon.

Pentru a obține independența politică față de Imperiul Asirian, acesta a asigurat rezerva de apă a Ierusalimului prin închiderea scurgerii la suprafaţă a izvorului Gihon, care se afla în afara zidurilor orașului, și prin devierea apelor izvorului printr-un tunel până la bazinul din Siloam, care se afla în interiorul zidurilor orașului.

Asirienii au atacat Iudah; au ocupat orașul Lachiș; și au asediat Ierusalimul, cerând predarea necondiționată. În timpul asediului, regele a primit un sprijin puternic de la marele profet și om de stat Isaiah. O molimă în tabăra asiriană a distrus invadatorii, iar astfel Ierusalimul a fost salvat, dar rezultatul războiului a fost că Iudah a revenit la statutul de vasal și a continuat să plătească tribut.

La scurtă vreme după asta, regele s-a îmbolnăvit grav. Isaiah a venit la el și i-a spus că va muri. Hezekiah s-a rugat lui Dumnezeu, iar Dumnezeu i-a mai acordat 15 ani de viață. Hezekiah, neconvins, i-a cerut lui Isaiah un semn de la Dumnezeu că va fi vindecat, spunându-i profetului să facă umbra cadranului solar de la Ahaz să meargă înapoi cu zece grade. Isaiah s-a rugat Domnului, iar miracolul a fost săvârșit. Isaiah a așezat o grămadă de smochine pe abcesul, iar regele și-a revenit.

Regele Babilonului a trimis emisari cu scrisori și daruri și i-a urat recuperare grabnică. Hezekiah le-a oferit emisarilor un tur al palatului și al camerei comorilor. Isaiah, aflând despre asta, a prezis că într-o zi Babilonul va distruge Iudah. Anii rămași ai domniei lui Hezekiah au fost lipsiți de evenimente. Biblia menționează că în timpul domniei sale a fost alcătuite și copiate proverbele lui Solomon. Hezekiah a murit iubit și onorat de poporul său, fiind urmat la tron de fiul său, Manasseh (Menaşe).

Niciun comentariu: