miercuri, 1 septembrie 2010

Povești controversate în Biblia Iudaică

1. Iudah și Tamar

Geneza 38
Tamar se căsătorește cu doi dintre fiii lui Iudah (Iuda). După ce al doilea moare ea ar trebui să se căsătorească cu al treilea fiu al lui Iudah, dar Iudah amână căsătoria. Așa că Tamar se deghizează într-o prostituată și se culcă cu socrul său, în cele din urmă născând gemeni cu acesta.

2. Șarpele vindecător al lui Moise

Numerii 21:4-9
După ce israeliții se plâng despre cât de grea este viața în deșert sunt loviți de o plagă de șerpi veninoși, care mușcă și ucid mulți oameni. Când israeliții îl imploră pe Moise să intervină în sprijinul lor, acesta face un șarpe sculptat din aramă care îi vindecă pe toți cei care-l privesc.

3. Fiica sacrificată

Judecători 11:29-40
Când un războinic pe nume Iephthah (Ieftae) se găsește în timpul unei bătălii promite că va sacrifica lui Dumnezeu pe oricine îi va ieși în cale să-l întâmpine când ajunge acasă. Din nefericire, această persoană se dovedește a fi fiica sa.

4. Concubina tăiată în bucăți

Judecători 19:22-30
O concubină este violată și lăsată să moară de către un grup de bărbați violenți în orașul Gibeah. Dimineața, când o găsește soțul, acesta o pune pe măgarul său și apoi o taie în 12 bucăți, pe care le trimite în toate colțurile Israelului, pentru a le arăta oamenilor cât de violenți și depravați au devenit.

5. Atenție la hemoroizi

Samuel I 5:9-6:18 (Cartea întâia a Regilor 5:9-6:18)
După ce filistenii capturează chivotul israeliților, îl mută din oraș în oraș deoarece pe unde ajunge, oamenii din zonă capătă... hemoroizi. Eventual, filistenii hotărăsc să returneze chivotul, plătind dobândă sub forma unor șoareci și hemoroizi sculptați în aur.

6. Vrăjitoare și fantome

Samuel I 28:3-25 (Cartea întâia a Regilor 28:3-25)
După ce profetul Samuel moare, regele Saul realizează că tot mai are nevoie de sfaturi de la mentorul său și angajează o vrăjitoare pentru a chema spiritul lui Samuel. Aceasta, în pofida faptului că tocmai Saul era cel care interzisese vrăjitoria în Israel. Când Samuel este ridicat din moarte, acesta îl mustră pe Saul pentru încălcarea regulilor și prezice căderea lui Saul.

7. Amnon și Tamar

Samuel II Capitolul 13 (Cartea a doua a Regilor, capitolul 13)
Amnon și Tamar sunt frați vitregi, ambii fiind copii regelui David. Amnon este înnebunit de Tamar și în cele din urmă o violează. Pentru a se răzbuna, Absalom, un alt fiu al lui David, îl ucide pe Amnon.

8. Eliyahu îi transmite torța lui Elisei

Împărați II Capitolul 2 (Cartea a patra a Regilor, capitolul 2)
Profetul Eliyahu (Ilie) nu moare; acesta este ridicat la ceruri într-un car. Dar, înainte de asta acesta îi dă lui Elisei o porție dublă din spiritul său (orice ar însemna asta), iar Elisei (Elișa) efectuează o serie de miracole, inclusiv trimiterea a doi urși pentru a sfârteca 42 de copii obraznici.

9. Daniel înțeleptul vegetarian

Daniel 1:8-21
Atunci când Daniel și prietenii săi Hananiah (Anania), Mișael și Azariah trăiesc în palatul regelui Nevuchadnetsar (נְבוּכַדְנֶצַּר - Nabucodonosor), aceștia nu doresc să mănânce mâncarea servită (prezumtiv non-cușer) și cer în schimb legume și semințe. Ofițerul responsabil de cei patru se teme că meniul vegetarian îi va slăbi, dar aceștia devin cei mai înțelepți dintre toți oamenii din regat.

10. Numele copiilor lui Hosea

Hosea 1:2-8
Dumnezeu îi poruncește lui Hosea (Osea) să se căsătorească cu o femeie desfrânată, lucru pe care acesta îl face. Când aceasta naște copii, Hosea le pune numele (la îndemnul lui Dumnezeu) Iezreel (Izreel), Lo-Ruhama (Cea neiubită) și Lo-Ami (Nu este poporul Meu).

Niciun comentariu: